Noe, noe! – Joulukonsertissa vanhaa musiikkia 1400–1700-luvuilta – la 21.12.2013 klo 18.00 – Korundi

Joulusta on laulettu kautta aikain. Ensimmäiset ja vielä tänä päivänäkin kuulemamme joululaulut juontavat juurensa jo ensimmäisille vuosisadoille Jeesuksen syntymän jälkeen. Enemmissä määrin joululauluja alkoi kuitenkin ilmaantua keskiajalla ensimmäisen vuosituhannen tienoilla. Ensimmäiset joululaulut olivat kansanlauluja, joissa kiitettiin joulun suurta ihmettä. Laulut perustuivat yksinkertaisiin melodioihin ja tuttuihin rytmeihin. Ääniä oli yleensä vain yksi tai enintään muutama. Jo varhaisessa vaiheessa sanoma alkoi kiinnostaa myös säveltäjiä ja esim. renessanssin ajalta voi löytää valtavan hienoja polyfonisia ja moniäänisiä mestariteoksia myös joulun teksteihin sävellettynä. Barokin aikana mukaan alkoi tulla yhä enemmän myös soittimia sekä rytmistä poljentoa. Vaikka monet vanhan ajan joululaulut ovat teksteiltään hengellisiä eikä tonttuja ja kuurapartoja sanoista löydy, ovat monet kuitenkin musiikillisesti riemukkaita ja joulun iloa pursuavia.

Lauluyhtye Punctum on koonnut tämän vuoden joulukonserttiinsa joululauluja eri vuosisadoilta. Mukana on sekä tunnelmallisia, seimen lasta ihailevia teoksia, että iloisia, joulun juhlaa ylistäviä kappaleita. Lauluja on niin keskiajalta, renessanssista kuin varhaisbarokistakin. Punctumin lisäksi konsertissa musisoi vanhan musiikin Soitinyhtye, joka esiintyy myös omin hartain ja kepein kappalein. Konsertissa ei ole väliaikaa.

Punctumissa laulavat Ilona Mettiäinen, Tuija Alariesto, Kadri Joamets, Mikko Vehkaperä ja Mikko Kolehmainen. Soitinyhtyeessä soittavat Ilkka Franssila-Siitonen, Monika Kleinecke, Sanna Haakana ja Maie Kuusik.