Ecce Virgo! – Viesti neitsyelle – la 22.2.2014 klo 18.00 – Tavivaaran kappeli

Hengellisen laulumusiikin yhtenä suurimpana innoittajana on kautta vuosisatain ollut kirkollisten suurtapahtumien pääsiäisen ja joulun lisäksi Neitsyt Maria ja hänen autuas roolinsa Jeesuksen äitinä. Katolisessa kirkossa juhlitaan yleisesti sekä Marian syntymää, kuolemaa että Marian ilmestyspäivää, jolloin Pyhä Äiti sai enkeliltä kuulla olevansa neitseellisesti raskaana ja odottavansa Vapahtajaa. Myös ortodoksisessa kirkossa ”jumalansynnyttäjää” pidetään korkeassa arvossa. Suomen luterilaisessa kalenterissa suurimmassa roolissa on nimenomaan Marianpäivä eli Marian ilmestyspäivä maaliskuun lopulla. Ave Maria (Terve, Maria) -teksti lienee kaikkein tunnetuin uskonnollinen teksti maailmassa ja on läheisesti kytköksissä tuohon päivään. Teksti koostuu enkelin tervehdyksestä Marialle sekä seurakuntalaisten rukouksesta ihmeen kokeneelle Marialle. Tekstiin sävellettyjä teoksia löytyy lukemattomia määriä sekä itsenäisinä että osana muita teoksia, joissa neitseellisen sikiämisen ihmettä halutaan myös muistaa.

Vanhan musiikin lauluyhtye Punctum konsertoi Marianpäivänä päivän teeman mukaisella ohjelmistolla. Konsertissa kuullaan William Byrdin Marian ilmestyksen kunniaksi säveltämä messu sekä Ave Maria -sävelmiä Josquin des Prez’ltä, Giovanni Pierluigi da Palestrinalta, Tomás Luis de Victorialta ja Michael Praetoriukselta. Renessanssipolyfonian ohella tekstejä tulkitaan myös pelkistettyinä gregoriaanisina sävelminä. Ilo, hämmennys ja julistus kulkevat monissa kappaleissa käsi kädessä. Ihmeen edessä tunteet eivät ole aina yksiselitteisiä.