Nowell! – Joulun lauluja keskiajalta – ma 1.12.2014 klo 19.00 – Rovaniemen kirkko

Joulun ajan tapahtumia on juhlistettu ja niistä laulettu kautta vuosisatojen. Varhaisimmat nykypäivään säilyneet kappaleet ovat peräisin jo ensimmäisiltä vuosisadoilta ajanlaskun jälkeen. Keskiajalta eli n. 500–1400-luvuilta on säilynyt materiaalia jo enemmänkin, tosin lähinnä hengellistä, vaikka varmasti silloinkin myös maallisia joululauluja laulettiin. Myös keskiajalla joulusävelmät olivat monesti joko iloisia riemulauluja tai tunnelmallisia vastasyntyneen kehtolauluja kuten nykypäivänäkin. Sävelkieleltään tuon ajan kappaleet toki poikkeavat meille tutummasta musiikista. Erityisesti paljon käytetyt avosoinnut, rinnakkaiset kvartti- ja kvinttikulut sekä hyvin tavallinen tahtilajittomuus voivat kuulostaa nykykorviin erikoisilta.

Lauluyhtye Punctumin tämänvuotinen joulukonsertti keskittyy nimenomaan keskiajan joulumusiikkiin. Yksi-, kaksi- ja kolmiäänisten laulujen lisäksi konsertissa kuullaan renessanssiajan vokaalipolyfoniaa jo lähenteleviä myöhäiskeskiajan teoksia. Yksinkertainen on monesti kaunista, niin voidaan sanoa myös monista tämän konsertin sävellyksistä. Säveltäjänimistä esiin nousevat Guillaume Dufay, John Dunstable ja Johannes Ockeghem, joskin monet keskiajalta säilyneet kappaleet ovat nimettömäksi jääneiden säveltäjien käsialaa.