O Primavera! – Su 17.5.2015 klo 16.00 – Korundi

KontraPunctum: O Primavera! – Heinrich Schützin varhaisbarokin italialaiset madrigaalit kokonaisuudessaan

KontraPunctumin päätöspäivänä konsertoi järjestäjätaho itse eli vanhan musiikin lauluyhtye Punctum Rovaniemeltä.

Saksalainen Heinrcih Schütz oli ensimmäisiä barokin ajan säveltäjiä ja yksi merkittävimmistä saksalaisista säveltäjistä kautta aikain. Onpa häntä pidetty jopa Johann Sebastian Bachin jälkeen toiseksi suurimpana maan säveltäjistä. Tyyliltään kaksi edellä mainittua eroavat kuitenkin selkeästi toisistaan: sata vuotta aikaisemmin syntyneen Schützin musiikissa kuulee nimittäin vielä hyvin selvästi renessanssiajan vaikutteita. Tuohon tyyliin ovat varmasti myös vaikuttaneet Schützin opettaja Giovanni Gabrieli sekä opiskelutoveri Claudio Monteverdi, molemmat suuria renessanssiajan säveltäjiä. Renessanssimusiikista poiketen Schützin sävellyksille on kuitenkin ominaista yllättävät sointukäänteet, riistävät riitasoinnut sekä etenkin säveltäjän myöhemmissä teoksissa yksinkertainen, mutta samalla raskas ja muhkeasti soinnutettu sävelkieli. Myös teksti oli Shcützille erityisen tärkeä, ja sävellyksissä musiikilliset jännitteet ja tekstin huippukohdat kulkevat aina käsi kädessä.

Schütz oli itsekin alun perin laulaja ja lähes kaikki hänen teoksistaan (joita on useita satoja) on myös tehty lauluäänelle joko a cappella tai säestyksen kera. Italialaiset madrigaalit oli säveltäjän ensimmäinen sävellyskokoelma ja eräänlainen opettaja Gabrielille laadittu taidonnäyte. Il primo libro de Madrigali (ensimmäinen madrigaalien kirja) op. 1 sisältää kahdeksantoista viidelle äänelle sävellettyä teosta. Schütz on tavoittanut kokoelmassaan upeasti renessanssin polyfonian täysipainoisuuden, mutta tuonut silti mukaan jotain selvästi omaakin. Kokoelman huipentaa yhdeksästoista kaksikuoroinen madrigaali Vasto mar (valtava meri).

Punctumissa laulavat Ilona Mettiäinen, sopraano, Tuija Alariesto, sopraano, Laura Oravainen, altto, Mikko Vehkaperä, altto/tenori, Aukusti Kiuru, tenori ja Mikko Kolehmainen, basso. Konsertissa avustavat lisäksi Kadri Joamets, altto ja Timo Kotilainen, basso.

Liput 12/10 € Korundista ja Lippupisteestä (+ palvelumaksu).
Festivaalipassi 35 €, sisältää pääsyn kaikkiin KontraPunctum-festivaalin konsertteihin.
Tapahtumanumero R-kioskilla: 109455.