O Elatione! – La 16.5.2015 klo 18.00 – Korundi

KontraPunctum: O Elatione! – Monteverdin aarioita oopperan alkumetreiltä

KontraPunctumin kolmas konsertti tarjoaa makupaloja varhaisimmista tunnetuista oopperoista.

Musiikin ja draaman yhdistäminen oli tavallista jo renessanssin aikaan, mutta vasta barokkiin siirryttäessä kehittyi oopperasta oma taidemuotonsa. Tämän mahdollisti ennen kaikkea kirkkosävellajeista luopuminen. Kun sävellajit olivat toisiaan muistuttavia duureja ja molleja, saatiin aikaiseksi jännitteitä luovia modulaatioita. Ja erityisesti, kun viritysjärjestelmä ei ollut tasavireinen, kuulostivat esimerkiksi sinänsä samankaltaiset duurit sävyltään aivan erilaisilta. Toinen merkittävä uudistus oli siirtyminen monodiaan, jossa äänet eivät enää olleet tasa-arvoisia, vaan harmonian tehtävänä oli tukea varsinaista melodiaa.

Ensimmäinen varsinaisesti oopperoita mestarillisesti laatinut säveltäjä oli italialainen Claudio Monteverdi, joka tilanteesta riippuen voidaan katsoa joko myöhäisrenessanssin tai varhaisbarokin säveltäjäksi. Hän sävelsi useita oopperoita, jotka saivat välittömästi suurta suosiota porvaristoyleisön keskuudessa. Helppotajuinen italian kieli (munkkilatinan sijaan), komedialliset tapahtumat ja taidokkaat laulusuoritukset vetosivat kaikki kansaan. Monteverdi sävelsi myös useita oopperatyylisiä madrigaaleja, joissa oli solistisia ääniä ja continuo.

Illan konsertti sisältää parhaita paloja molemmista edellä mainituista. Aarioiden lisäksi mukana on myös muutama valloittava duetto ja soitinmusiikkia Monteverdin aikalaisilta. Konsertin muusikot tulevat Oulusta ja Haapavedeltä ja ovat vanhaan musiikkiin erikoistuneita ja jo vuosia yhdessä musisoineita musiikin ammattilaisia.

Virve Karén, sopraano, Sirpa Kurra, mezzosopraano, Harri Laakkonen, cembalo, Kari Suvilehto, teorbi, Oulu/Haapavesi/Tyrnävä.

Liput 12/10 € Korundista ja Lippupisteestä (+ palvelumaksu).
Festivaalipassi 35 €, sisältää pääsyn kaikkiin KontraPunctum-festivaalin konsertteihin.
Tapahtumanumero R-kioskilla: 109455.

 

Osta lippu konserttiin!