O Incarnatio! – Pe 15.5.2015 klo 18.00 – Korundi

KontraPunctum: O Incarnatio! – Renessanssimusiikkia kujilta katedraaleihin

KontraPunctumin toisessa konsertissa kuullaan renssanssimusiikkia nokkahuiluilla.

Renessanssi oli suuren uudistumisen aikaa. Keskiajan yksinkertaisista ja rajoittuneistakin sävelistä ja sointukuvioista alettiin nimittäin silloin siirtyä kohti monipuolisempia, moniäänisempiä ja monivivahteisia sävelmiä. Uutuutena musiikissa esiteltiin soinnikas terssi, jota ennen tuota aikaa oli pidetty radikaalistikin dissonoivana intervallina. Sen käyttö salli kuitenkin täysin uuden-laisen ja mielenkiintoisen soinnutuksen aikaisempiin korkeintaan kaksi- tai kolmiäänisiin avosointuihin verrattuna. Niinpä aikalaiset saivat nauttia jostain täysin ennenkuulumattomasta. Uusi aalto lävisti niin kujat ja kapakat kuin kirkot ja katedraalitkin eikä pian mikään ollut enää entisensä. Ei ihme, että aikakausi on myöhemmin saanut nimekseen renessanssi (= uudelleensyntyminen).

Toki kyseinen intervalli ei ollut ainoa ajan uudistus, vaan myös mm. musiikin polyfoniassa ja äänten itsenäisyydessä tapahtui merkittäviä kehitysaskelia. Monimutkaisten sointuyhdistelmien lisääntyminen vaati myös säveltäjiltä suuria taitoja. Taitavimmista tulikin aikansa julkkiksia ja etenkin aikakauden loppupuolella sävellysten taso hipoi jo taivaita. Maallisen musiikin puolella vilkkaat fantasiat ja madrigaalit esittelivät huikeita toisiinsa kytkeytyneitä stemmoja, kun taas hengellisellä puolella polyfoniset rakennelmat pyrkivät olemaan toinen toistaan ylimaallisempia.

Renessanssin aikana oli käytössä monenlaisia soittimia ja kappaleita saatettiin soittaa sillä soittopelillä, mikä sattui käteen. Myös lauluääniä saatettiin soittaa, mikäli laulajia ei ollut mukana tarpeeksi. Illan konsertti sisältääkin mm. lauluja ja gamballe, torvelle tai huilulle sävellettyjä teoksia, jotka kaikki soivat kauniisti myös nokkahuilulla. Konsertti on samalla Ventus Vis -yhtyeen uudelleensyntyminen: aiemmin vuosia Virtus Artem Vincitinä esiintynyt, vanhaan musiikkiin erikoistunut kokoonpano on pitkähkön tauon jälkeen tarttunut jälleen huilustoonsa – yhdessä Kanadan kuninkaallisesta konservatoriosta valmistuneen nokkahuilisti Stephanie Archerin kanssa.

Nokkahuiluyhtye Ventus Vis, Oulu/Haapavesi/Ylivieska/Ii: Stephanie Archer, Sirpa Kurra, Ruusa Saarinen, Jussi Vilkuna.

Liput 12/10 € Korundista ja Lippupisteestä (+ palvelumaksu).
Festivaalipassi 35 €, sisältää pääsyn kaikkiin KontraPunctum-festivaalin konsertteihin.
Tapahtumanumero R-kioskilla: 109455.

 

Osta lippu konserttiin!