O Virgo! – To 14.5.2015 klo 18.00 – Rovaniemen kirkko

KontraPunctum: O Virgo! – Maria-aiheisia lauluja keskiajalta

KontraPunctum-festivaalin avauskonsertissa tarkastellaan Neitsyt Mariaa erilaisista näkökulmista keskiaikaisen musiikin avulla. Neitsyt Mariaa voisi hahmotella vastakohtien kautta; toisaalta syvästi kunnioitettavana, kaiken arkisen yläpuolella olevana palvonnan kohteena, toisaalta synnin maailmaan tuoneen epäluotettavan Eevan tyttärenä. Konsertissa kerrotaan Marian ihmeteoista ja ylistetään häntä äitiyden arkkityyppinä. Konsertin laulut sijoittuvat pääosin Espanjaan, mutta kurkistuksia tehdään myös pohjoisemman Euroopan Maria-lauluihin.

Keskiajan lauluaarteita esitellään kahdesta merkittävästä kokoelmasta: Llibre vermell de Montserrat ja Codex Las Huelgas. ”Montserratin punainen kirja” sisältää liturgisten tekstien ohella kymmenen musiikkikappaletta, joiden musiikillinen kirjo heijastelee keskiajan Espanjan monia kulttuurivaikutteita. Codex Las Huelgas on puolestaan liturgisista lauluista koostuva käsikirjoituskokoelma, joka on todennäköisesti koottu aikoinaan Santa María la Real de Las Huelgas – nunnien lauluesityskäyttöä varten.

Fiamma Nova (Uusi Liekki) on Jyväskylässä pitkään toimineen Fiamma Lucenten jalanjälkiä seuraava, syksyllä 2011 toimintansa aloittanut vanhan musiikin yhtye. Fiamma Novan ohjelmisto koostuu keskiajan, renessanssin ja varhaisbarokin musiikista. Fiamma Novalla on käytössään lukuisia keskiajan, renessanssin ja barokin soitinkopioita ja muusikot ovat perehtyneet näiden instrumenttien soiton erityispiirteisiin.

Vanhan musiikin yhtye Fiamma Nova, Vantaa/Jyväskylä: Johanna Leviäkangas, laulu, lyömäsoittimet, Jukka Louhivuori, nokkahuilut, krumhorn, alttopommeri, lyömäsoittimet, Sanna Salminen, fidel, saz-luuttu, Pekka Toivanen, harppu, oud, lyömäsoittimet, Aino Peltomaa, laulu, lyömäsoittimet.

Liput 12/10 € Korundista ja Lippupisteestä (+ palvelumaksu).
Festivaalipassi 35 €, sisältää pääsyn kaikkiin KontraPunctum-festivaalin konsertteihin.
Tapahtumanumero R-kioskilla: 109455.

 

Osta lippu konserttiin!