CONSORT – pe 27.5.2016 klo 19.00 – Korundi

KontraPunctum: CONSORT – Musiikkia gambayhtyeelle renessanssiajan Britanniasta ja Benelux-maista

Renessanssi sanana tarkoittaa uudelleensyntymistä, ja sitä aikakausi todellakin oli. Renessanssi toi suuria muutoksia keskiajan musiikkiin: muun muassa moniäänisyys lisääntyi, sointuja alettiin käyttää aivan uusilla tavoin ja polyfoniasta tuli sävellysten vallitseva käytäntö. Samalla säveltäjien taidot kohosivat ja tuloksena oli yhä monipuolisempia ja vaikuttavampia teoksia. Tämä vaati luonnollisesti lisää taitoa myös musiikin tulkitsijoilta. Sekä laulajien ja soittajien virtuoottisuus alkoikin pikku hiljaa kehittyä renessanssin aikana.

Renessanssin aikana alettiin myös soittimet vähitellen nähdä samanarvoisena tapana tehdä musiikkia vokaalimusiikin rinnalla. Toki useissa aikakauden teoksissa eri ääniä voidaan aivan yhtä hyvin laulaa kuin soittaakin siihen sopivalla soittimella, mutta yhä enemmän alkoi esiintyä myös soittimille erityisesti tehtyä musiikkia (käytännössä siis mahdotonta laulettavaa). Teoksia sävellettiin paljon puhaltimille, mutta Englannissa moniäänisen instrumentaalimusiikin lippulaivaksi nousi consort-musiikki, jota yleensä ja edistyneimmillään soitettiin erikokoisilla viola da gamboilla. Mestareiden käsissä consortissa ei enää ollutkaan kyse pelkästään tanssiaisten taustamusiikista, vaan täysipainoisista, konserttikelpoisista polyfonisista sävellyksistä.  Runsassävyiset gambat tarjosivat tulkintaan lisää mahdollisuuksia.

Eloisa Consort koostuu helsinkiläisistä musiikin ammattilaisista ja opiskelijoista. He saivat syksyllä 2015 Suomen Kulttuurirahaston omistaman viola da gamba -perheen käyttöönsä ja perehtyvät consort-musiikin parhaimmistoon nyt usean konsertin voimin. Yksi konserteista kuullaan KontraPunctum-festivaalilla.

Eloisa Consort, Helsinki: Johanna Kilpijärvi ja Martti Laivuori, diskanttigamba, Anthony Marini ja Pieta Mattila, tenorigamba, Louna Hosia, bassogamba.

 

Liput 15/10 € Korundista ja Lippupisteestä (+ palvelumaksu).
Festivaalipassi 40/30 €, sisältää pääsyn kaikkiin KontraPunctum-festivaalin konsertteihin.

 

Osta lippu konserttiin!