GREGORIAN – to 26.5.2016 klo 19.00 – Rovaniemen kirkko

KontraPunctum: GREGORIAN – Kynttiläkonsertti varhaisen suomenkielisen gregoriaanisen laulun säestämänä

Festivaalin avauskonsertissa tarjoillaan tänä vuonna vanhempaa musiikkia kuin kertaakaan aiemmin: sävelmät ovat peräisin jopa yli 1000 vuoden takaa. On hämmästyttävää, kuinka jo keskiajalla oli katolisiin kirkkoihin muodostunut vakiintunut lauluperinne, jossa tiettyjä samoja lauluja laulettiin samoina päivinä kirkoissa ympäri Eurooppaa. Nämä messujen osat ja muut toimitukselliset laulut oli kirjoitettu ylös varhaisella nuottikirjoituksella ja painettu kokoelmiksi, jotka sitten matkustivat maasta toiseen. Erityisen vahvasti laulujen yhtenäisyyteen oli vaikuttanut laulajien koulu, Schola Cantorum, jonka paavi Gregorius oli perustanut 600- ja 700-lukujen taitteessa. Näihin yksiäänisiin lauluihin viitataankin yleisesti gregoriaanisena lauluna.

Myös suomessa laadittiin omia kirkollisia ohjekirjoja latinankielisistä lauluista jo 1000-luvun alkupuolella.  Myöhemmin uskonpuhdistuksen myötä 1500-luvulla alettiin lauluja kääntää kansankielelle. Vaikka katolinen usko alkoi jo väistyä, pidettiin vanhoista tutuista melodioista vielä kiinni. Suomen kielen myötä niitä kuitenkin varioitiin ja käytännössä näin syntyi uusia suomalaisia gregoriaanisia lauluja. Lauluja on säilynyt huomattava määrä mm. Codex Westh- ja Officia Missae -kokoelmissa. Konsertin laulut ovat pääosin näistä kokoelmista helluntain ja Pyhän Kolminaisuuden teemoihin liittyen, joskin niiden kokoamisessa on käytetty hieman taiteellista vapautta.

Seitakuoro on maineikas rovaniemeläinen kamarikuoro, jonka tavoitteena on esittää haasteellista kuoromusiikkia pohjoisessa sekä tuoda esiin pohjoista musiikkia laajemminkin. Seitakuoro pyrkii muodostamaan konserttiohjelmistaan aina kokonaisuuksia ja perehtymään kunkin kokonaisuuden edellyttämiin esitystapoihin. Seitakuoron miesääniä KontraPunctumin konserttiin on ohjannut Seitakuorossa itsekin laulava, KontraPunctumin taiteellinen johtaja Mikko Vehkaperä.

 

Liput 15/10 € Korundista ja Lippupisteestä (+ palvelumaksu).
Festivaalipassi 40/30 €, sisältää pääsyn kaikkiin KontraPunctum-festivaalin konsertteihin.

 

Osta lippu konserttiin!