KLAVEERI – la 28.5.2016 klo 15.00 – Lapin musiikkiopisto

KontraPunctum: KLAVEERI – Jean-Philippe Rameaun a-mollisarja ja muita ranskalaisia merkkiteoksia barokin huippuvuosilta

Barokin aikaan musiikkikulttuuri kukoisti kirkoissa, hoveissa, ruhtinasperheissä ja aateliston ja porvareidenkin kodeissa. Taiteeseen panostettiin laajalti ja säveltäjät saivat kirjoittaa runsaasti toinen toistaan viehättävämpiä teoksia tilausta vastaan. Barokin olemus, ylenpalttisuus, iloisuus ja koristelu, kuuluvat aikakauden musiikissa hyvin selvästi. Eri maissa kehittyi kuitenkin myös omanlaisiaan tapoja barokkimusiikkiin. Ranskassa barokkimusiikia leimasi tanssillisuus, joka oli hovin määräämä yleinen ihanne.

Jean-Philippe Rameau oli yksi ranskalaisen barokin merkkisäveltäjiä. Hän sävelsi niin oopperoita, motetteja kuin instrumentaalimusiikkiakin. Erityisesti Rameau kunnostautui cembalosäveltäjänä ja hänen monipuoliset cembalosarjansa kuuluvatkin ranskalaisen barokkikamarimusiikin merkkipaaluihin. Barokin aikaan alettiin muutenkin säveltää enemmän juuri tietyille soittimille ja myös kosketinsoittimet kelpuutettiin jo varteenotettaviksi soolosoittimiksi eikä vain säestämään viuluja tai puhaltimia. Cembalon harjoitussoittimena käytettiin monesti klavikordia, jossa ääni syntyy pienen neulan lyödessä metallikieliä.  Kompaktin kokonsa ja vienon äänensä vuoksi soitin oli kuitenkin suosittu myös kotikonserteissa.

Väinö Jalkanen on rovaniemeläislähtöinen pianotaiteilija. Hän on opiskellut pianonsoittoa Berliinin Hanns Eisler -musiikkikorkeakoulussa, Budapestin Liszt-Akatemiassa, Sibelius-Akatemiassa sekä Lapin musiikkiopistossa. Pääinstrumenttinsa pianon lisäksi Jalkanen on aina ollut kiinnostunut myös vanhasta musiikista, ja cembalonsoitonopinnot alkoivatkin jo 10-vuotiaana Lapin musiikkiopiston sinisellä cembalolla. Sittemmin Jalkanen on opiskellut cembalonsoittoa fragmentinomaisesti Annamari Pölhön johdolla Sibelius-Akatemiassa sekä Miklós Spányin johdolla Budapestissä. KontraPunctumin konsertissa Väinö esiintyy myös klavikordin ääressä.

 

Vapaa pääsy, ohjelmamaksu 10 € (ovelta)