POLYFONIA – la 28.5.2016 klo 20.00 – Rovaniemen kirkko

KontraPunctum: POLYFONIA – Renessanssin juhlaa Palestrinan, Victorian ja maanmiestensä seurassa

Festivaalin avauskonsertissa torstaina kuultiin keskiaikaista gregoriaanista musiikkia. Lauantai-illan konsertin painopiste puolestaan on renessanssiajan (noin 1400–1600) vokaalipolyfoniassa, eli itsenäisistä äänistä koostuvassa moniäänisessä musiikissa, jonka perustana ovat juuri nuo samat keskiajalla yleiseen käyttöön vakiintuneet gregoriaaniset sävelmät. Renessanssin aikaan säveltäjät valitsivat näitä jo olemassa olevia gregoriaanisia sävelmiä teostensa perustaksi, cantus firmukseksi, ja rakensivat sen ympärille itsenäisistä äänistä koostuvan moniäänisen teoksen. Gregoriaanisten kirkollisten sävelmien käyttäminen musiikillisena materiaalina takasi säveltäjille myös katolisen kirkon hyväksynnän, kun elettiin uskonpuhdistuksen aikaa.

1500-luvun musiikilliset keskukset Euroopassa olivat Burgundin ja Flanderin alueet, joissa cantus firmus -tekniikkaan perustuva polyfonia kukoisti. Tämän vastapainona Italiassa ns. Venetsian koulukunnalle olivat tyypillisiä monikuoroisuus, riemukas juhlavuus sekä soitinten ja erilaisten kokoonpanojen tuomat äänenvärien yhdistelmät. Aikakauden säveltäjät olivat aikansa huippulahjakkuuksia ja julkkiksia. Erilaiset polyfoniset rakennelmat ja kontrapunktin saumaton rauha saavat kuulijat vielä tänäkin päivänä haukkomaan henkeään. Konsertissa on mukana on sekä perinteisiä cantus firmus -tekniikkaan perustuvia polyfonisia teoksia että Venetsian koulukunnalle tyypillistä monikuorotekniikkaa. Valon ja varjojen vuorovaikutuksessa kulkevien ylistävien ja kiitosta ilmaisevien tekstien vastapainona ovat ristiinnaulitseminen, suru, kuolema ja ihmisen riittämättömyys.

Lauluyhtye Versio on vuonna 2003 perustettu vanhaan musiikkiin keskittyvä a cappella -kokoonpano, jonka ohjelmiston ydintä rikastuttaa aika ajoin oman aikamme musiikki. Yhtyeen kokonaissointiin tuo oman värinsä mies- ja naisäänien yhdistäminen väliäänissä eli tenori- ja alttostemmoissa. Lauluyhtye Version jäsenet ovat musiikin ammattilaisia ja pitkän linjan harrastajia, joita yhdistää rakkaus renessanssin vokaalipolyfoniaan. Eri puolilta Suomea tulevat yksitoista laulajaa ovat Mikko Eskelinen, Hannele Huhtinen, Heikki Isotalo, Jarmo Lintamo, Minna Muukkonen, Anne Palo, Aino Peltomaa, Sampo Rantakokko, Hilkka Rauhala, Timo Turtiainen ja Kristiina Vähäkangas.

 

Liput 15/10 € Korundista ja Lippupisteestä (+ palvelumaksu).
Festivaalipassi 40/30 €, sisältää pääsyn kaikkiin KontraPunctum-festivaalin konsertteihin.

 

Osta lippu konserttiin!