Piae Cantiones 2017 osa 1/4: Renessanssin vivahtein – su 9.4.2017 klo 14.00 – Rovaniemen kirkko

Vanhan musiikin lauluyhtye Punctum viettää vuonna 2017 10-vuotisjuhlavuottaan. Juhlavuoden kunniaksi lauluyhtye esittää kaikki noin 90 Piae Cantiones -laulua neljässä eri konsertissa. Konsertteihin on kutsuttu mukaan yhtyeen ystäviä Rovaniemeltä ja muualta Suomesta. Konserteissa laulut saavat erilaisia muotoja: keskiaikaisista yksiäänisistä laulelmista edetään aina romantiikan ajan kuoroteoksiin ja upouusiin sovituksiin.

Konserttisarjan ensimmäinen konsertti on palmusunnuntaina 9.4.2017 klo 14.00 Rovaniemen kirkossa. Konsertissa Punctum esittää pääsiäisajan Piae Cantiones -lauluja niiden alkuperäisessä asussaan. Yksiäänisten keskiaikaisten sävelmien lisäksi mukana on moniäänisiä lauluja 1300-, 1400-, 1500- ja 1600-luvuilta, joissa on kuultavissa jo renessanssin sävyjä. Laulut kuvaavat niin piinaviikon kärsimystä kuin ylösnousemuksen jälkeen pulppuavaa iloa.

Piae Cantiones -laulukokoelmat vuosilta 1582 ja 1625 ovat esimerkkejä siitä, kuinka jo myöhäisellä keskiajalla arvostettiin kauniita melodioita ja haluttiin säilyttää niitä jälkipolville. Aikalaistoimittajat kokosivat Euroopan eri kolkista Suomeen moninaisia reittejä pitkin päätyneitä lauluja yksiin kansiin. Mukaan mahtui myös suomalaista alkuperää olevia sävelmiä. Piae Cantiones onkin tiettävästi vanhin näihin päiviin saakka säilynyt suomalaisen musiikin kokonaiseditio – ainoastaan muutamia messusävelistöjä on tallessa aiemmilta ajoilta. Piae Cantiones -sävelmät ovat eläneet aktiivisessa käytössä vuosisatojen ajan mm. virsinä, joululaulujen pohjina ja säveltäjien raakamateriaalina. Konserteissa voikin yllättyä, kuinka monta tuttua melodiaa vuosisatoja vanhasta lauluaarteistosta löytyykään.

Punctumissa konsertissa laulavat Tuija Alariesto, Kadri Joamets, Ilona Mettiäinen, Mikko Vehkaperä ja Sakari Ylivuori.

PIAE CANTIONES 2017 osa 1/4: Renessanssin vivahtein
Vanhan musiikin lauluyhtye Punctum
Rovaniemen kirkko su 9.4.2017 klo 14.00
Liput 15/10 € ovelta

 

Konserttisarjan muut konsertit

Keskiaikaiseen tyyliin Kevätaiheisia Piae Cantiones -lauluja keskiaikaisilla vivahteilla ja periodisoittimin säestettynä
Punctum & vanhan musiikin yhtye Fiamma Nova
Korundi ti 20.6.2017 klo 19.00

Modernisti upouutta Yleisaiheisia Piae Cantiones -lauluja sovitettuna moderniin tyyliin laulajille ja puhallinkvintetille
Punctum & puhallinkvintetti Auriga
Korundi to 21.9.2017 klo 19.00

Kuorolle sovitettuna Jouluaiheisia Piae Cantiones -lauluja alkuperäisessä asussaan ja kuorosovituksina eri vuosisadoilta
Punctum & lauluyhtye Cappella pro Vocale sekä Seitakuoro
Rovaniemen kirkko su 10.12.2017 klo 19.00

 

Konserttisarjaa tukee Taiteen edistämiskeskus, jolle suuret kiitokset!