Piae Cantiones 2017 osa 2/4: Keskiaikaiseen tyyliin – ti 20.6.2017 klo 19.00 – Korundi

Vanhan musiikin lauluyhtye Punctum viettää vuonna 2017 10-vuotisjuhlavuottaan. Juhlavuoden kunniaksi lauluyhtye esittää kaikki noin 90 Piae Cantiones -laulua neljässä eri konsertissa. Konsertteihin on kutsuttu mukaan yhtyeen ystäviä Rovaniemeltä ja muualta Suomesta. Konserteissa laulut saavat erilaisia muotoja: keskiaikaisista yksiäänisistä laulelmista edetään aina romantiikan ajan kuoroteoksiin ja upouusiin sovituksiin.

Konserttisarjan toinen konsertti on juhannusviikon tiistaina 20.6.2017 klo 19.00 Korundissa. Punctumin kanssa lavalle nousee jyväskyläläis-vantaalainen, keskiajan ja renessanssin musiikkiin erikoistunut vanhan musiikin yhtye Fiamma Nova. Fiamma Novalla on käytössään useita eri aikakausien periodisoittimia. Konserttia varten yhtyeiden jäsenet ovat sovittaneet kevätaiheisia Piae Cantiones -lauluja keskiaikaiseen tyyliin. Aikakaudelta tuttujen soittimien, kuten nokkahuilujen, fiidelin ja oud-harpun lisäksi konsertissa kuullaan myös keskiaikaisia laulutapoja.

Piae Cantiones -laulukokoelmat vuosilta 1582 ja 1625 ovat hienoja esimerkkejä siitä, kuinka jo myöhäisellä keskiajalla arvostettiin kauniita melodioita ja haluttiin säilyttää niitä jälkipolville. Aikalaistoimittajat kokosivat kaikista Euroopan kolkista eri reittejä Suomeen päätyneitä lauluja yksiin kansiin. Mahtuipa mukaan suomalaistakin alkuperää olevia sävelmiä. Merkittävä kulttuuriteko, sillä lähes puolta kirjojen noin 90 sävelmästä ei löydy mistään muista säilyneistä lähteistä.

Piae Cantiones -kokoelmat sisältävät sekä kirkollisia lauluja että niin sanottuja koululauluja, joita opiskelijat rallattelivat niin pulpetin ääressä kuin varmasti myös vapaa-ajallaan. Kirkolliset laulut ovat kiinteästi yhteydessä kirkkovuoden tapahtumiin. Koululaulut puolestaan kertovat yleensä ns. opillisista asioista, mutta myös esimerkiksi kevään tulosta tai koulun jälkeen koittavasta huolettomasta elämästä. Juhannusviikon konsertti sisältää ajankohtaan kuuluvia sekä kirkollisia että koululauluja. Hartaitakaan lauluja ei kuitenkaan esitetä yksitotisesti vaan reippaalla keskiaikaisella poljennolla.

PIAE CANTIONES 2017 osa 2/4: Keskiaikaiseen tyyliin
Vanhan musiikin lauluyhtye Punctum & Vanhan musiikin yhtye Fiamma Nova
Korundi ti 20.6.2017 klo 19.00
Liput 15/10 €

 

Rovaniemeläinen vanhan musiikin lauluyhtye Punctum on viiden kokeneen laulajan muodostama a cappella -yhtye, joka on erikoistunut keskiajan ja renessanssin aikakausien musiikkiin. Yhtyeen ohjelmisto koostuu jopa yli 600 vuotta vanhasta moniäänisestä laulumusiikista. Punctum järjestää myös KontraPunctum-festivaalia. Kesäkuun konsertissa Punctumissa laulavat Tuija Alariesto, Kadri Joamets, Mikko Vehkaperä ja Mikko Kolehmainen.

Fiamma Nova (Uusi Liekki) on syksyllä 2011 perustettu vanhan musiikin yhtye, jonka ohjelmisto koostuu keskiajan, renessanssin ja varhaisbarokin musiikista. Ryhmän juuret löytyvät Jyväskylän yliopiston musiikkitieteen laitokselta, jossa kaikki yhtyeen muusikot ovat opettaneet ja opiskelleet. Fiamma Novan muusikot ovat perehtyneet periodi-instrumenttien soiton erityispiirteisiin sekä vanhan musiikin esityskäytäntöjä noudattelevaan laulutapaan. Fiamma Nova vieraili KontraPunctum-festivaalilla vuonna 2015. Fiamma Novan muusikot ovat Aino Peltomaa, Johanna Leviäkangas, Pekka Toivanen, Jukka Louhivuori ja Sanna Salminen.

 

Konserttisarjan muut konsertit

Renessanssin vivahtein Pääsiäisaiheisia yksi- ja moniäänisiä Piae Cantiones -lauluja renessanssihengessä
Vanhan musiikin lauluyhtye Punctum
Rovaniemen kirkko su 9.4.2017 klo 14.00

Modernisti upouutta Yleisaiheisia Piae Cantiones -lauluja sovitettuna moderniin tyyliin laulajille ja puhallinkvintetille
Punctum & puhallinkvintetti Auriga
Korundi to 21.9.2017 klo 19.00

Kuorolle sovitettuna Jouluaiheisia Piae Cantiones -lauluja alkuperäisessä asussaan ja kuorosovituksina eri vuosisadoilta
Punctum & lauluyhtye Cappella pro Vocale sekä Seitakuoro
Rovaniemen kirkko su 10.12.2017 klo 19.00

 

Konserttisarjaa tukevat Taiteen edistämiskeskus ja Lapin kulttuurirahasto, joille suuret kiitokset!