Piae Cantiones 2017 osa 3/4: Modernisti upouutta – to 21.9.2017 klo 19.00 – Korundi

Vanhan musiikin lauluyhtye Punctum viettää vuonna 2017 10-vuotisjuhlavuottaan. Juhlavuoden kunniaksi lauluyhtye esittää kaikki noin 90 Piae Cantiones -laulua neljässä eri konsertissa. Konsertteihin on kutsuttu mukaan yhtyeen ystäviä Rovaniemeltä ja muualta Suomesta. Konserteissa laulut saavat erilaisia muotoja: keskiaikaisista yksiäänisistä laulelmista edetään aina romantiikan ajan kuoroteoksiin ja upouusiin sovituksiin.

Konserttisarjan kolmas konsertti on torstaina 21.9.2017 klo 19.00 Korundissa. Konsertissa Piae Cantiones -melodioita esitellään täysin ennen kuulemattomalla tavalla, kun neljä suomalaista säveltäjää ovat tehneet Punctumin tilauksesta omat tulkintansa 13 Piae Cantiones -laulusta varta vasten tätä tilaisuutta varten. Onko kyse sovituksesta vai kokonaan uudesta sävellyksestä, se selviää neljän kantaesityksen konsertissa. Punctumin mukana konsertoimassa on puhallinkvintetti Auriga Rovaniemeltä.

Piae Cantiones -laulukokoelmat vuosilta 1582 ja 1625 ovat hienoja esimerkkejä siitä, kuinka jo myöhäisellä keskiajalla arvostettiin kauniita melodioita ja haluttiin säilyttää niitä jälkipolville. Aikalaistoimittajat kokosivat kaikista Euroopan kolkista eri reittejä Suomeen päätyneitä lauluja yksiin kansiin. Mahtuipa mukaan suomalaistakin alkuperää olevia sävelmiä. Merkittävä kulttuuriteko, sillä lähes puolta kirjojen noin 90 sävelmästä ei löydy mistään muista säilyneistä lähteistä.

Piae Cantiones -melodiat ovat inspiroineet monia säveltäjiä kautta aikain. Perinteisempien sovitusten ohella nykysäveltäjät ovat saattaneet rakentaa sävelmien pohjalta hyvinkin omintakeisia muunnelmia alkuperäisistä lauluista. Konsertissa ihmiseloa ihmettelevistä Piae Cantiones lauluista omat versionsa ovat laatineet puhallinorkesterimaailmastakin tuttu Juha Pisto (s. 1966), monipuolinen ammattisäveltäjä ja kuorolaulaja Anna Huuskonen (s. 1983), rovaniemeläisten ”oma” multimuusikko Lauri Sallinen (s. 1982) sekä Sibelius-Akatemiassa opiskeleva nouseva säveltäjäkyky Niilo Korsulainen (s. 1999).

PIAE CANTIONES 2017 osa 3/4: Modernisti upouutta
Vanhan musiikin lauluyhtye Punctum & Puhallinkvintetti Auriga
Korundi to 21.9.2017 klo 19.00
Liput 15/10 €

 

Rovaniemeläinen vanhan musiikin lauluyhtye Punctum on viiden kokeneen laulajan muodostama a cappella -yhtye, joka on erikoistunut keskiajan ja renessanssin aikakausien musiikkiin. Yhtyeen ohjelmisto koostuu jopa yli 600 vuotta vanhasta moniäänisestä laulumusiikista. Punctum järjestää myös KontraPunctum-festivaalia. Syyskuun konsertissa Punctumissa laulavat Tuija Alariesto, Ilona Mettiäinen, Kadri Joamets, Mikko Vehkaperä ja Jyrki Kauppinen.

Auriga on rovaniemeläinen puhallinkvintetti, jonka soittajat työskentelevät Lapin kamariorkesterissa. Auriga esiintyy sekä orkesterin kvintettinä että yksityisesti useita kymmeniä kertoja vuodessa. Auriga on soittanut lukuisia Suomen ensiesityksiä. Ohjelmistoon kuuluu myös melkeinpä koko perinteinen puhallinkvintettirepertuaari. Pucntumin kanssa Auriga konsertoi viimeksi keväällä 2016. Piae Cantiones -konsertissa Aurigan riveissä soittavat Heli Haapala, Markku Moilanen, Pekka Niskanen, Mirian Brown ja Antal Mojzer.

 

Konserttisarjan muut konsertit

Renessanssin vivahtein Pääsiäisaiheisia yksi- ja moniäänisiä Piae Cantiones -lauluja renessanssihengessä
Vanhan musiikin lauluyhtye Punctum
Rovaniemen kirkko su 9.4.2017 klo 14.00

Keskiaikaiseen tyyliin Kevätaiheisia Piae Cantiones -lauluja keskiaikaisilla vivahteilla ja periodisoittimin säestettynä
Punctum & vanhan musiikin yhtye Fiamma Nova
Korundi ti 20.6.2017 klo 19.00

Kuorolle sovitettuna Jouluaiheisia Piae Cantiones -lauluja alkuperäisessä asussaan ja kuorosovituksina eri vuosisadoilta
Punctum & lauluyhtye Cappella pro Vocale sekä Seitakuoro
Rovaniemen kirkko su 10.12.2017 klo 19.00

 

Konserttisarjaa tukevat Taiteen edistämiskeskus ja Lapin kulttuurirahasto, joille suuret kiitokset!