Piae Cantiones 2017 osa 4/4: Kuorolle sovitettuna – su 10.12.2017 klo 19.00 – Rovaniemen kirkko

Vanhan musiikin lauluyhtye Punctum viettää vuonna 2017 10-vuotisjuhlavuottaan. Juhlavuoden kunniaksi lauluyhtye esittää kaikki noin 90 Piae Cantiones -laulua neljässä eri konsertissa. Konsertteihin on kutsuttu mukaan yhtyeen ystäviä Rovaniemeltä ja muualta Suomesta. Konserteissa laulut saavat erilaisia muotoja: keskiaikaisista yksiäänisistä laulelmista edetään aina romantiikan ajan kuoroteoksiin ja upouusiin sovituksiin.

Konserttisarjan päätöskonsertti on toisena adventtisunnuntaina 10.12.2017 klo 19.00 Rovaniemen kirkossa. Konsertti on moniäänisen laulun juhlaa, kun Punctumin kanssa tunnelmoimassa ovat vanhan musiikin lauluyhtye Cappella pro Vocale Oulusta sekä Seitakuoro Rovaniemeltä. Kokoonpanot esiintyvät konsertissa sekä erikseen että yhdessä. Kuorosovituksista suurin osa on tehty viimeisen sadan vuoden aikana, joskin osa on peräisin jo hyvinkin kaukaa, aina keskiajalta saakka. Joulun yhtä aikaa riemukas ja harras viesti on silti kaikissa sovituksissa läsnä.

Piae Cantiones -laulukokoelmat vuosilta 1582 ja 1625 ovat hienoja esimerkkejä siitä, kuinka jo myöhäisellä keskiajalla arvostettiin kauniita melodioita ja haluttiin säilyttää niitä jälkipolville. Aikalaistoimittajat kokosivat kaikista Euroopan kolkista eri reittejä Suomeen päätyneitä lauluja yksiin kansiin. Mahtuipa mukaan suomalaistakin alkuperää olevia sävelmiä. Merkittävä kulttuuriteko, sillä lähes puolta kirjojen sävelmistä ei löydy mistään muista säilyneistä lähteistä.

Piae Cantiones -kokoelma oli käytössä Turun katedraalikoulun päivittäisessä opetuksessa. Ei olekaan yllätys, että suurin osa kokoelman lauluista on teksteiltään hengellisiä. Samoin ei liene yllätys, että suurin osa hengellisistä lauluista kytkeytyy joulun aikaan, onhan kyse yhdestä kristinuskon keskeisimmistä juhlasta. Toisaalta joulu on aina ollut myös kuorolaulun kulta-aikaa. Tuo soittimista herkin ja kaunein – ihmisääni – on tuonut juhlaan arvokkuutta, kauneutta ja tunteen syvyyttä kautta vuosisatain, ja yhä nykyäänkin joulukuu täyttyy kuorokonserteista ympäri maailman.

Kuorolle sopivia joululauluja, niin vanhoja, uusia kuin uudelleen sovitettujakin, löytyy maailmasta lukematon määrä. Myös jouluaiheisista Piae Cantiones -sävelmistä on tehty useita ja toinen toistaan hienompia versioita eri kuoromuodoille. Viime vuosikymmeninä erityisesti suomalaiset säveltäjät ovat kunnostautuneet sovitusten tekijöinä. Monet sävelmistä ovatkin tuttuja joulukonserttikävijöille, kun vuosisatoja vanhat melodiat elävät nykyisessä joululauluperinteessämme. Konserttisarjamme huipentuu suuren laulajajoukon jouluriemuun näiden tuttujen joululaulujen parissa.

PIAE CANTIONES 2017 osa 4/4: Kuorolle sovitettuna
Vanhan musiikin lauluyhtye Punctum & Lauluyhtye Cappella pro Vocale & Seitakuoro
Rovaniemen kirkko su 10.12.2017 klo 19.00
Liput 15/10 €
Ennakkoliput 10 € / kpl Rovaniemen kaupunginkirjaston musiikkiosastolta ja kuorolaisilta

 

Rovaniemeläinen vanhan musiikin lauluyhtye Punctum on viiden kokeneen laulajan muodostama a cappella -yhtye, joka on erikoistunut keskiajan ja renessanssin aikakausien musiikkiin. Yhtyeen ohjelmisto koostuu jopa yli 600 vuotta vanhasta moniäänisestä laulumusiikista. Punctum järjestää myös KontraPunctum-festivaalia. Punctumissa laulavat Tuija Alariesto, Ilona Mettiäinen, Kadri Joamets, Mikko Vehkaperä ja Mikko Kolehmainen.

Cappella pro Vocale on vuonna 1996 perustettu vanhan musiikin yhtye, jonka kotikaupunki on Oulu. Laulajilla on vahva musiikkitausta erilaisissa kuoroissa ja lauluyhtyeissä Pohjois-Suomessa ja Ruotsissa. Osalle jäsenistä musiikki on myös ammatti. Cappella pro Vocale on vieraillut Rovaniemellä aiemminkin: vuoden 2014 KontraPunctum-festivaalilla sekä jouluna 2015 monitaidejoulukonsertissa yhdessä Punctumin ja astrokuvaaja JP Metsävainion kanssa. Yhtyeessä laulavat Katja Findlay, Anna-Leena Koldits, Anu Arvola, Anu Loukkola-Salo, Janne Kurttila, Olli Seikkula, Aki Saarela, Antti Ukura ja Mikko Kolehmainen.

Rovaniemeläinen Seitakuoro on kunnianhimoisesti kuorolaulamiseen suhtautuva joukko, jonka tavoitteena on esittää korkeatasoista ja haasteellista kuoromusiikkia Pohjois-Suomessa. Kuoro järjestää vuosittain useita konserttikokonaisuuksia erilaisilla teemallisilla ohjelmistoilla. Mukana on noin 30 kaikenikäistä naista ja miestä. Seitakuoro vietti 50-vuotisjuhlavuottaan vuonna 2011. Kuoroa johtaa Kadri Joamets.

 

Konserttisarjan muut konsertit

Renessanssin vivahtein Pääsiäisaiheisia yksi- ja moniäänisiä Piae Cantiones -lauluja renessanssihengessä
Vanhan musiikin lauluyhtye Punctum
Rovaniemen kirkko su 9.4.2017 klo 14.00

Keskiaikaiseen tyyliin Kevätaiheisia Piae Cantiones -lauluja keskiaikaisilla vivahteilla ja periodisoittimin säestettynä
Punctum & Vanhan musiikin yhtye Fiamma Nova
Korundi ti 20.6.2017 klo 19.00

Modernisti upouutta Yleisaiheisia Piae Cantiones -lauluja sovitettuna moderniin tyyliin laulajille ja puhallinkvintetille
Punctum & Puhallinkvintetti Auriga
Korundi to 21.9.2017 klo 19.00

 

Konserttisarjaa tukevat Taiteen edistämiskeskus ja Lapin kulttuurirahasto, joille suuret kiitokset!