Rorate Caeli – ke 19.12.2018 klo 19.00 – Särestöniemi-museo & pe 21.12.2018 klo 18.00 – Petsamo-sali

Vanhan musiikin lauluyhtye Punctumin pienimuotoisen joulumusiikin konsertit soivat joulunalusviikolla Särestöniemessä ja Rovaniemellä

Vanhan musiikin lauluyhtye Punctum konsertoi vuoden hiljaiselon jälkeen uudistuneella kokoonpanolla. Rorate caeli -joulukonsertit kuullaan Särestöniemi-museossa Kittilän Kaukosessa keskiviikkona 19.12.2018 klo 19 ja Lapin ortodoksisen seurakunnan Petsamo-salissa perjantaina 21.12.2018 klo 18. Konserttien ohjelmistossa on pääasiassa keskiaikaista joulumusiikkia muutamalle lauluäänelle. Mukaan mahtuu myös riemukkaampia polyfonisia renessanssisäveliä sekä muutama modernimpikin sovitus. Pääteemana on kuitenkin rauhoittuminen kauniiden ja meditatiivisten kappaleiden parissa kaiken joulunalushässäkän keskellä. Punctumin konsertissa pienikin voi olla suurta.

Joulun lähestyessä viihteelliset joululaulut täyttävät radiokanavat, kauppakeskukset ja liikennevälineetkin jopa kyllästymiseen saakka. Jatkuva renkutus tuo harvoin levollista joulumieltä. Toisaalta joulun alla myös useat artistit ja musiikkiryhmät pitävät omia konserttejaan, joissa tarjoillaan joulun henkeä erilaisilla hartauden ja paatoksen asteilla. Punctum lähestyy joulun sanomaa erilaisesta näkökulmasta. Ehkä herkin joulumieli löytyykin hyvin pienimuotoisista kappaleista, joissa vain muutamat lauluäänet risteilevät harmonisesti. Ei tarvita pauhua tai monimutkaisia sovituksia, pelkkä ajaton melodia ja sen vastaliikkeisiin perustuvat muut äänet yksinkertaisuudessaan riittävät. Jouluun hiljentyminen onnistuukin ikivanhojen latinankielisten tekstien meditoivassa maailmassa.

Punctumin joulukonserttien nimitekstinä toimii vanha adventin ajan messunosa Rorate caeli, josta kuullaan konsertin aikana useampikin keskiaikainen versio. Teksti on peräisin Jesajan kirjasta ja kuvaa kuinka vanhurskaus sataa päällemme taivaasta. Muita teemoja konserttilauluissa ovat jumalanäiti Maria, enkeleiden Ilmoitus sekä seimessä makaava Vastasyntynyt. Suuri osa konsertin sävelmistä esitetään keskiaikaiseen tapaan kolmiäänisesti, mutta mukana on myös yksi-, kaksi-, neli- ja viisiäänisiäkin kappaleita. Pienimuotoisuudesta ja rauhallisesta tunnelmasta huolimatta intiimissä konsertissa ei ole tarkoitus tylsistyä, vaan vaihtelua tuovat monien kokoonpanojen ja äänikertojen lisäksi eri aikakaudet: konsertin laulut ovat peräisin jopa 500 vuoden jatkumolta, vaikka edelleen liikutaankin vanhan musiikin piirissä.

Lauluyhtye on saanut riveihinsä syksyn 2018 aikana uusia vahvistuksia alimpiin stemmoihin. Ilona Mettiäisen, Tuija Alarieston, Kadri Joametsin ja Mikko Vehkaperän lisäksi Punctumissa laulavat nyt myös Joona Saraste ja Tatu Tikkanen. Uusi kuusihenkinen kokoonpano mahdollistaa yhä monipuolisemman ohjelmiston ja tuo sointiin lisää syvyyttä stemmoja tuplaamalla. Ensi vuoden uudet suunnitelmat julkistetaan joulukonserttien jälkeen alkuvuodesta.

 

Rorate Caeli
Vanhan musiikin lauluyhtye Punctumin joulukonsertit
Särestöniemi-museo, Särestöntie 880, Kaukonen, Kittilä, ke 19.12.2018 klo 19
Petsamo-Sali, Lapin ortodoksinen seurakunta, Ounasvaarantie 16, Rovaniemi, pe 21.12.2018 klo 18 
Liput 20 € (tuntia ennen ovelta)