Kontrapunctum – vanhan musiikin festivaali

KontraPunctum tulee jälleen!

Vanhan musiikin festivaalin matkassa Euroopan ympäri

Jo kahtena edellisenä vuonna olemme saaneet nauttia vanhan musiikin sulosävelistä, kun vanhan musiikin festivaali KontraPunctum on tuonut Rovaniemelle aikakauden spesialisteja esittämään ennen 1750-lukua sävellettyä tai siltä ajalta säilynyttä musiikkia. Osansa ovat saaneet niin keskiajan kuin renessanssin ja barokin aikakausien teokset.

Nyt festivaali järjestetään kolmatta kertaa. Järjestäjätahona on tuttuun tapaan vanhan musiikin lauluyhtye Punctum. Neljän festivaalipäivän 26.–29.5.2016 aikana ohjelmassa on viisi erilaista konserttia. Konserttipaikkoina toimii tuttujen Korundin ja Rovaniemen kirkon lisäksi myös Lapin musiikkiopisto, jossa kuullaan lauantain päiväkonsertti.

Tämän vuotisen festivaalin teema on Euroopan ympäri. Vuosisatoja sittenkään ei musiikin tekeminen rajoittunut mihinkään tiettyyn maahan, vaan hienoja teoksia syntyi ympäri Eurooppaa. Matkallamme pysähdymme ihailemaan kunkin kolkan omia perinteitä.

Aloitamme matkamme ehkä hieman yllättäen Suomesta. On hämmästyttävää, kuinka jo keskiajalla laulettiin suomalaisissa kirkoissa samoja messusävelmiä kuin Etelä-Euroopassakin. Uskonpuhdistuksen aikaan lauluja varioitiin ja käännettiin suomeksi. Torstai-illan konsertissa Seitakuoron miesäänet uppoutuvat noiden ikivanhojen melodioiden ja Agricolan suomen maailmaan.

Matka jatkuu Brittein saarille, jossa musiikkielämä oli renessanssin aikaan jo huipussaan. Gambayhtye oli keskeinen kokoonpano, jolle säveltäjät sävelsivät haastavimpia teoksiaan. Viola da gambat eli varhaiset jousisoittimet soivat nyt Korundissa perjantai-iltana Eloisa Consortin käsissä.

Brittein saarilta siirrytään Ranskaan, jonka barokkimusiikki eroaa selvästi muun Euroopan tyylistä. Rovaniemeläislähtöinen pianisti Väinö Jalkanen tarttuu nyt periodisoittimiin cembaloon ja klavikordiin lauantain päiväkonsertissa. Illalla nautiskellaan renessanssin huipentaneiden espanjalaisten ja italialaisten mestareiden teoksista Rovaniemen kirkossa lauluyhtye Version opastamana.

Matka päättyy Itä-Eurooppaan, jonka barokkimusiikissa kuulee helposti vaikutteita kauempaakin idästä. Periodisoittimet luovat barokkiteoksiin herkkävireisen tunnelman, rentoa poljentoa unohtamatta. Barokkimusiikin tulkkina on maineikas oululainen vanhan musiikin yhtye Oulu Consort.

Tänäkin vuonna KontraPunctum-festivaalin esiintyjät ovat vanhan musiikin spesialisteja, joilla useimmilla on takanaan vuosien, ellei jopa vuosikymmenten työ vanhan musiikin parissa. Ohjelmistossa on jälleen niin keskiaikaisia melodioita, renessanssin polyfoniaa kuin barokin säihkyviä säveliäkin. Tule siis mukaan kanssamme vuosisatain takaiselle matkalle Euroopan ympäri!

Festivaali järjestetään yhteistyössä Rovaniemen musiikkiopiston, Taiteen edistämiskeskuksen Lapin toimipisteen, Rovaniemen seurakunnan ja Rovaniemen kaupunginkirjaston musiikkiosaston kanssa. Festivaalin toteutumista tukevat Taiteen edistämiskeskus ja Musiikin edistämissäätiö.

Lue lisää konserteista!

Osta lippuja