Vanhan musiikin festivaali 2014

KontraPunctum! tuo vanhan musiikin Rovaniemelle.

Rovaniemeläinen lauluyhtye Punctum järjestää vanhan laulu- ja soitinmusiikin festivaalin Korundissa toukokuun lopussa, 29.5.–1.6.2014.

Upea konserttisalimme tarjoaa hienot puitteet tälle 1750-luvulla ja sitä ennen sävelletylle musiikille, jota aikoinaan kuultiin hoveissa, katedraaleissa ja luostareissa, ja miksei vaikka kapakoissakin ja markkinoilla omaan tyyliinsä esitettynä. Vuosisatojen takaa on säilynyt hämmästyttävä määrä madrigaaleja, motetteja, chonsoneita, messuja, oratorioita ym. teoksia, jotka yhä edelleen vetoavat kuulijoihinsa.

Viime vuosikymmeninä ovat vanha musiikki ja sen autenttiset esityskäytännöt alkaneet kiinnostaa muusikoita ympäri maailman yhä kasvavassa määrin. Yksinkertaisuus, melodisuus ja soinnin puhtaus viehättävät vastapainona romantiikan ajan ylitsevuotavalle runsaudelle tai modernismin sävellajittomuudelle ja erilaisten efektien sekamelskalle. Vanhaa musiikkia esitetään yleensä pienellä kokoonpanolla, jolloin suhde yleisöönkin on intiimi. Parhaimmillaan vanha musiikki puhdistaa aivot ja sielun.

Lapissa vanhaa musiikkia on tähän saakka ollut tarjolla harvoin. Vanhan musiikin ansiokas esittäminen vaatii perehtymistä tyyliin, tekniikkaan ja fraseeraukseen. Monesti autenttisen kuulokuvan tavoittamiseksi tarvitaan myös erikoissoittimia. Toki vanhaa musiikkia voi esittää myös modernin soittimin ja tyylein, mutta silloin menetetään jotain ainutlaatuista sen puhdistavasta vaikutuksesta.

Rovaniemen hyvin vireässä ja monipuolisessa kulttuurielämässä on siis ollut aukko. Käytännössä Punctum on ollut ainoa säännöllisesti konsertoiva vanhan musiikin kokoonpano. Nyt tilanne muuttuu, kun uusi festivaali kutsuu paikkakunnalle vajaan viikon ajaksi vanhan musiikin spesialisteja ympäri Suomen. Kaikilla esiintyjillä on takanaan vuosien, ellei jopa vuosikymmenten työ vanhan musiikin parissa. Festivaalin neljässä konsertissa on luvassa niin keskiajan iättömiä sävelmiä, moniäänistä renessanssipolyfoniaa kuin barokin ajan iloitteluakin. Ensimmäisen festivaalin teemana on ”Taivaisia sävelmiä”, jonka mukaisesti kuunnellaan lintujen lauluja, katsellaan kaihoisasti taivaalle, kohdataan enkeleitä ja myyttisiä jumalolentoja ja lopulta matkataan linnunradan tuolle aina puolen kosmiseen äärettömyyteen.


 

KONSERTIT 2014

Torstaina 29.5.2014 klo 17.00

Maria – tähti, ruusu ja lilja. Kolme messua pyhälle neitsyelle. Säveliä myöhäiskeskiajalta ja varhaisrenessanssista.

Oululainen vanhan musiikin lauluyhtye Cappella pro Vocale.

Perjantaina 30.5.2014 klo 19.00

Sonetteja ja Sonaatteja. Barokin ajan uurastajien soolo- ja triosonaatteja ryyditettynä Shakespearin säkein.

Rovaniemeläinen Vanhan musiikin soitinyhtye (Monika Kleinecke, nokkahuilu, Maie Kuusik, cembalo, Sanna Haakana, sello) vierailijanaan Sirpa Kurra, nokkahuilu; Tuija Alariesto, lausunta.

Lauantaina 31.5.2014 klo 21.00

Sfäärien harmonia. Keskiaikaisia lauluja Hildegard von Bingeniläiseltä trumpetti-improvisaatioiden ja kosmisen, elektroakustisen äänimaiseman kanssa.

Aino Peltomaa, sopraano, Jorma Kalevi Louhivuori, trumpetti, Antti Peltomaa, koskettimet, bouzouki, äänisuunnittelu, Henri Melaanvuo, visuualinen suunnittelu.

Sunnuntaina 1.6.2014 klo 15.00

Joyful nymphs. Barokin ajan hersyviä sooloja ja duettoja Brittein saarilta.

David Hackston ja Mikko Vehkaperä, kontratenori, Martti Laivuori, viola da gamba, Mirjam Kyrönseppä, cembalo ja urut.
HUOM! Taiteilijatapaamiset tuntia ennen jokaista konserttia Korundin kahviossa.