Vanhan musiikin festivaali 2015

KontraPunctum II tuo vanhan musiikin taitajia jälleen Rovaniemelle!

Keväällä 2014 saatiin Korundissa nauttia usean päivän ajan upeasta musiikista vuosisatain takaa, kun ensimmäinen vanhan musiikin festivaali KontraPunctum toi Rovaniemelle aikakausien spesialisteja ympäri Suomen. Nyt järjestyksessään toinen vanhan laulu- ja soitinmusiikin festivaali KontraPunctum II pidetään to 14.5. – su 17.5.2015. Torstain konsertti pidetään Rovaniemen kirkossa, muut konsertit ovat kulttuuritalo Korundin upeassa konserttisalissa.

Vanhalla musiikilla tarkoitetaan lähinnä keskiajan, renessanssin ja barokin ajan musiikkia, tai ennen 1750-lukua sävellettyä tai siltä ajalta säilynyttä musiikkia. Aina vanhan musiikin teosten säveltäjää ei pystytä nimeämään. Vaikka puhutaan vuosisatoja vanhasta musiikista, on sitä säilynyt näihin päiviin saakka varsin runsaasti. Viime vuosikymmeninä ovat vanhan musiikin teokset ja musiikin autenttiset esittämisen tavat alkaneet kiinnostaa muusikoita ympäri maailman.

Myös yleisö on löytänyt vanhan musiikin, ja monet vanhaa musiikkia ensimmäisen kerran kuulevat ihastuvat siihen välittömästi. Sen yksinkertaisuus, melodisuus ja soinnin puhtaus rauhoittavat nykyajan kiireen ja infoähkyn keskellä. Ajattomat sävelet ja loogisesti etenevät melodiat tuntuvat puhdistavan mieltä. Tylsää musiikki ei silti ole, vaan päinvastoin. Teokset voivat olla jopa kutkuttavan täynnä erilaisia sointuja ja sävelkuvioita – silti täydellisessä harmoniassa ympäröivän maailman kanssa.

Lapissa vanhasta musiikista pääsee nauttimaan jo säännöllisin väliajoin. Vanhan musiikin lauluyhtye Punctum konsertoi noin kerran-pari vuodessa ja kevään huipentaa KontraPunctum-festivaali. Lisäksi erityisesti barokkimusiikista pääsee nauttimaan myös Lapin kamariorkesterin ja vierailevien soitinkokoonpanojen konserteissa. Toisinaan myös paikkakunnan ja muualta Rovaniemellä konsertoivat kuorot ovat valinneet ohjelmistoonsa vanhaa musiikkia.

Vanhan musiikin ansiokkain esittäminen vaatii syvällistä perehtymistä tyyliin, tekniikkaan ja fraseeraukseen. KontraPunctum-festivaalin esiintyjät ovatkin kaikki vanhaan musiikkiin erikoistuneita taiteilijoita, joilla on takanaan vuosien, osalla jopa vuosikymmenten työ vanhan musiikin parissa. Mukana on myös lukuisia periodisoittimia, jotka osaltaan luovat autenttista tunnelmaa.

Tämänvuotisen festivaalin teemana on Oi mitkä juhlat! Ylistystä ja juhlamieltä kuullaan niin Neitsyt-Marialle, uusille aluille ja ajatuksille, karnevaaleille ja kuninkaallisille kuin elämän iloille ja suruillekin. Mukana on jälleen niin keskiaikaisia melodioita, renessanssin polyfoniaa kuin barokin säihkyviä säveliä. Tule mukaan kanssamme 600 vuoden aikamatkalle!

Festivaalin järjestää rovaniemeläinen vanhan musiikin lauluyhtye Punctum ry. yhteistyössä Taiteen edistämiskeskuksen Lapin toimipisteen, Rovaniemen seurakunnan ja Rovaniemen kaupunginkirjaston musiikkiosaston kanssa. Festivaalia tukevat Taiteen edistämiskeskus ja Musiikin edistämissäätiö.


 

KONSERTIT 2015

Torstaina 14.5.2015 klo 18.00, Rovaniemen kirkko

O VIRGO! Maria-aiheisia lauluja keskiajalta.

Vanhan musiikin yhtye Fiamma Nova, Vantaa/Jyväskylä: Johanna Leviäkangas, laulu, lyömäsoittimet, Jukka Louhivuori, nokkahuilut, krumhorn, alttopommeri, lyömäsoittimet, Sanna Salminen, fidel, saz-luuttu, Pekka Toivanen, harppu, oud, lyömäsoittimet, Aino Peltomaa, laulu, lyömäsoittimet.

Perjantaina 15.5.2015 klo 18.00, Korundi

O INCARNATIO! Renessanssimusiikkia kujilta katedraaleihin.

Nokkahuiluyhtye Ventus Vis, Oulu/Haapavesi/Ylivieska/Ii: Stephanie Archer, Sirpa Kurra, Ruusa Saarinen, Jussi Vilkuna.

Lauantaina 16.5.2015 klo 18.00, Korundi

O ELATIONE! Monteverdin aarioita oopperan alkumetreiltä.

Virve Karén, sopraano, Sirpa Kurra, mezzosopraano, Harri Laakkonen, cembalo, Kari Suvilehto, teorbi, Oulu/Haapavesi/Tyrnävä.

Sunnuntaina 17.5.2015 klo 16.00, Korundi

O PRIMAVERA! Heinrich Schützin varhaisbarokin italialaiset madrigaalit kokonaisuudessaan.

Vanhan musiikin lauluyhtye Punctum, Rovaniemi.